Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

FHE: Aktualizácie IV

Striga, Frown, Perversity, Khadaver, Heľenine oči. (Plus bonus Euphoris/Euphorys.) Tvrdšie ladené skupiny a ich nečakané štrapácie, ktoré si vynútili túto štvrtú sériu aktualizácií...

Striga
Striga

Striga

Prešovská metalová legenda Striga má za sebou návrat plný paradoxov. Prapôvodnú zostavu chcel spevák Laiche (Milan Vašut) dať dokopy v roku 2010. Došlo k prvým skúškam i nahrávkam. Jeho staré texty dostali nový hudobný šat, ale ku koncertovaniu sa kapela nedostala. Došlo k nemu až v roku 2014, pri 25. výročí kultového videa, ktoré natočil Marián Jacko a teraz ho so Strigou vydal na DVD. Kapela sa rozbehla v takmer pôvodnej zostave Tomáš Kačala, Ľuboš Potočňák, Juraj Roman a Laiche, akurát bubeníka Františka Železníka (stále aktívneho v „nástupníckom“ Frowne) vystriedal Branislav Kóša. Ten paradoxne Strigu nakopol a dopomohol k uskutočneniu parádneho spomienkového koncertu U Greka. Ešte väčším paradoxom je, že hoci všetci členovia prejavili záujem pokračovať, znovu (ako cez kopirák po rokoch) vytryskli na povrch nezhody frontmana a zvyšku kapely a Striga je tak momentálne v štádiu hľadania nového vokalistu.

Pôvodné heslo: http://pis.sk/clanok/2728/fhe-striga.html

Z bibliografie:
http://www.frenky.sk/clanok/950/striga-rozpacity_navrat_metaloveho_kultu.html
https://www.youtube.com/watch?v=5M4ilu1dguk
http://presov.korzar.sme.sk/c/5243021/striga-v-prapovodnej-zostave-sa-dala-dokopy.html

-

Frown

Kapela The Frown je považaná z apriameho nástupcu legendárnej Strigy. Pod novým názvom pôsobila od roku 1997 a dosiahla pozoruhodné úspechy, keď vydávala albumy v Nemecku. Pôvodné heslo FHE skončilo pri treťom albume Lovesinspain (2004), už vydanom vlastným nákladom a zmenou zostavy s klávesáčkou Zuzanou Bérešovou. Ďalšie obdobie bolo znovu poznamenané personálnymi zmenami. Odišiel (2010) dlhoročný basgitarista Ján „Kafi“ Kavulič a tohto nástroja sa chopil samotný spevák Marián Dráč. Kapela na scéne skôr paberkovala. No gotickí metalisti sa prebrali k životu. Za klávesy sa zo zahraničia vrátil Martin“Chemik“ Porubský a pridal sa k zostave Marián Dráč, Ján Kolesár a František Železník, ktorá sa nielen koncertne, ale aj štúdiovo a vypustila na svetlo sveta nový album Introspection Of Memoirs, so všetkým, čo k tomu patrí.

Pôvodné heslo: http://pis.sk/clanok/6639/fhe-frown.html

Z bibliografie: http://sabinov.korzar.sme.sk/c/6466298/sviatok-tvrdej-hudby-bol-v-sabinove.html

-

Perversity

V ústraní metalového tria Frown, Wayd, Gagas bývala kapela Perversity, čo však už dávno neplatí. Postupom času sa vypracovala medzi špičku slovenskej undergroundovej scény s medzinárodným presahom. Perversity patria medzi top kapely na death-metalovej scéne a sú navyše stále činní, aktívni a čoraz známejší. Pio pravde, skôr už klasici. Po vydaní úspešného albumu Beyond The Reach Of Heaven prirpavovala skupina CD Ablaze, ktoré skutočne v roku 2011 vyšlo na labeli Lavadome Production. Rovnaké vydavateľstvo zariadilo aj počin z roku 2014 – miniCD Infamy Divine. Obsahuje 6 skladieb, Perversity ho nahrali v zostave Juraj Handzuš (svev), Jozef Košč (gitary), Slavomír Kovaľ (basgitara) a Peter Jakubík (bicie).

Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/7017/fhe-perversity.html

-

Khadaver

Mladšia metalová kapela, Khadaver, je na slovenskej undergroundovej scéne rovnako etablovaná, ako jej vyššie zmienení kolegovia. Po prvotine beta Version (2008) vyrukovala v roku 2012 s regulárnym albumom New World Disorder. Medzičasom jej vyšiel jeden song aj na kompilácii Šrotowisko a cyber-metalisti si získali na medzinárodnej scéne veľký rešpekt.
V roku 2014 sa Khadaver dostáva do finále Wacken Metal Battle 2014 a ohlásila nahrávanie nového albumu. Nevyhla sa personálnym zmenám, po dohode odišiel po 4 rokoch hlavný spevák a basgitarista Syonix Khalt, nasledovaný gitaristom menom Cyanide Dreth.

Pôvodné heslo: https://pis.sk/clanok/4932/fhe-khadaver.html

Z bibliografie: http://frenky.sk/clanok/827/khadaver_-_krst_albumu_new_world_disorder.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6545839/khadaver-chysta-krst-noveho-albumu.html

-

Heľenine oči

Aktualizácie v metalovom duchu končíme tak trochu inými metalistami, kapelou Heľenine oči. Od megakrstu druhého albumu Tafasasamaš (2008) sa v kapele udialo veľa zmien. Najprv v nej skončil jeden zo zakladajúcich členov Leha, ktorého nahradil Jakub Tirčo (už skôr ho v Heľeniných očiach alternoval). V roku 2013 vyšlo tretie CD Mimozemšťanie. V tom čase boli „oči“ na vrchole popularity, koncertovali po celom Slovensku, ale aj v zahraničí. Po vydaní novinky skupinu opustil gitarista Alfo i zakladajúci člen Bizón (basgitara) a k spevákovi Lynchovi, bubeníkovi Skippymu a ku gitaristovi Kubovi pribudol nový basgitarista Durky. Heľenine oči pokračujú v nastúpenom koncertnom tempe...

Pôvodné heslo: http://pis.sk/clanok/4297/fhe-helenine_oci.html

Z bibliografie:
http://frenky.sk/clanok/884/helenine_oci-krst_cd_mimozemstanie.html
http://pis.sk/clanok/10492/helenine_oci_a_mloci_nas_zabavili_hororovym_klipom_bosorka.html
http://pis.sk/clanok/9267/helenine_oci_unplugged_tour_-_bunker_presov.html
http://pis.sk/clanok/14022/foto-drinkin_fest_2014.html
http://frenky.sk/clanok/971/drinkin_fest_2014.html

-

Euphoris / Euphorys

Po výživných heslách jedno bonusové. Dvojčlenný elektronický projekt fungoval len v 90. rokoch a k žiadnemu reunionu nedošlo. V hesle je však chybne uvedený názov (hoci s mäkkým „i“ sa v niektorých prameňoch vyskytol) - správny je Euphorys (teda s ypsilonom).

Pôvodné heslo: http://pis.sk/clanok/6924/fhe-euphoris.html

Staršie aktualizácie:
http://pis.sk/clanok/11471/fhe-aktualizacie_ii.html (Atlantida, Mloci, AMC Trio)
http://pis.sk/clanok/11351/fhe-aktualizacie_i-.html (Ali Ibn Rachid, Domino, Tic-Tac)
http://pis.sk/clanok/13965/fhe-aktualizacie_iii.html (Žobráci, Inside Group, Tubul, zZub /Vata/, Slovak Pink Floyd Revival /1. Slovak Pink Floyd Revival, AMC Trio)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK