Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove niesol v duchu slovenských mliečnych výrobkov

Priestory a súčinnosť pri realizácii tohtoročného Medzinárodného dňa mlieka poskytla ZŠ Važecká v Prešove. Opäť raz si učitelia, žiaci základných škôl, ale aj ich rodičia pripomenuli, aké dôležité je mlieko pre naše zdravie.

Dňa 16. mája 2023 sa na pôde ZŠ Važecká v Prešove konalo podujatie Medzinárodný deň mlieka. Tentokrát boli témou slovenské mliečne výrobky ako tvaroh, syry a pod. Medzi vystavenými boli aj bezlaktózové jedlá, označené príslušným piktogramom.

Hodnotným prvkom tohto podujatia boli aj niekoľkotýždňové hravé a súťažné aktivity so žiakmi školy, spojené s mliekom a jeho významom vo výžive detí, ktoré prebiehali pred samotným záverečným slávnostným podujatím dňa 16. 5. 2023. Edukačné aktivity so žiakmi školy pravidelne zabezpečovala FZO PU na vysokej odbornej úrovni priebežne asi dva mesiace pred záverečným slávnostným podujatím.

„Mlieko je veľmi dôležité, čo sa týka dodávky minerálnych látok a vitamínov pre zdravý vývoj organizmu a preto by sme naň v rámci stravy nikdy nemali zabúdať. Aj preto som vďačný za všetkých šikovných zamestnancov našich školských jedální, ktorí deň čo deň pripravujú chutné a výživné jedlá deťom a mládeži v prešovských školách. Opäť raz ukázali, akí sú kreatívni a zruční vo svojom fachu, “ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove uskutočnil už po trinásty raz. Jeho cieľom je poukázať na význam mlieka ako tzv. dokonalej potraviny v stravovaní, jeho zdraviu prospešné nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí, aby do svojho jedálnička zahrnuli denne aspoň jeden pohár mlieka.

Všetky pokrmy z mlieka alebo mliečnych výrobkov na tento deň pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Špeciálnu pozornosť a ocenenie si vyslúžili tieto jedlá: hruškový puding so škoricou - MŠ Zemplínska, syrové tortičky - MŠ Važecká, bezlaktózový karbonátok so syrom - ZŠ Šrobárova, syrová hrudka na salaši - ZŠ Prostějovská, syrová tlačenka - MŠ Bratislavská.

Tieto, ale aj ostatné jedlá si môžete pripraviť aj doma. Jednotlivé recepty zverejní každá škola na svojej webovej stránke.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK