Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove niesol v duchu slovenských mliečnych výrobkov

Priestory a súčinnosť pri realizácii tohtoročného Medzinárodného dňa mlieka poskytla ZŠ Važecká v Prešove. Opäť raz si učitelia, žiaci základných škôl, ale aj ich rodičia pripomenuli, aké dôležité je mlieko pre naše zdravie.

Dňa 16. mája 2023 sa na pôde ZŠ Važecká v Prešove konalo podujatie Medzinárodný deň mlieka. Tentokrát boli témou slovenské mliečne výrobky ako tvaroh, syry a pod. Medzi vystavenými boli aj bezlaktózové jedlá, označené príslušným piktogramom.

Hodnotným prvkom tohto podujatia boli aj niekoľkotýždňové hravé a súťažné aktivity so žiakmi školy, spojené s mliekom a jeho významom vo výžive detí, ktoré prebiehali pred samotným záverečným slávnostným podujatím dňa 16. 5. 2023. Edukačné aktivity so žiakmi školy pravidelne zabezpečovala FZO PU na vysokej odbornej úrovni priebežne asi dva mesiace pred záverečným slávnostným podujatím.

„Mlieko je veľmi dôležité, čo sa týka dodávky minerálnych látok a vitamínov pre zdravý vývoj organizmu a preto by sme naň v rámci stravy nikdy nemali zabúdať. Aj preto som vďačný za všetkých šikovných zamestnancov našich školských jedální, ktorí deň čo deň pripravujú chutné a výživné jedlá deťom a mládeži v prešovských školách. Opäť raz ukázali, akí sú kreatívni a zruční vo svojom fachu, “ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove uskutočnil už po trinásty raz. Jeho cieľom je poukázať na význam mlieka ako tzv. dokonalej potraviny v stravovaní, jeho zdraviu prospešné nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí, aby do svojho jedálnička zahrnuli denne aspoň jeden pohár mlieka.

Všetky pokrmy z mlieka alebo mliečnych výrobkov na tento deň pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Špeciálnu pozornosť a ocenenie si vyslúžili tieto jedlá: hruškový puding so škoricou - MŠ Zemplínska, syrové tortičky - MŠ Važecká, bezlaktózový karbonátok so syrom - ZŠ Šrobárova, syrová hrudka na salaši - ZŠ Prostějovská, syrová tlačenka - MŠ Bratislavská.

Tieto, ale aj ostatné jedlá si môžete pripraviť aj doma. Jednotlivé recepty zverejní každá škola na svojej webovej stránke.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK